Методологія сенсорного аналізу в удосконаленні технології консервованих фруктових напоїв

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/humanhealth.3.2024.94

Ключові слова:

сенсорний аналіз, біологічна та харчова цінність, консерви, профіль, ринок соків

Анотація

Ринок фруктових соків України є конкурентним і споживачі надають перевагу продуктам, що мають високі органолептичні характеристики та зберігають максимальну кількість корисних речовин. Дослідження присвячене аналізу сучасного стану ринку фруктових напоїв, зокрема яблучного соку, в Україні, з акцентом на органолептичні властивості, які впливають на вибір споживачів. Актуальність дослідження полягає у необхідності удосконалення технологій виробництва консервованих фруктових соків, зокрема яблучного соку, для забезпечення відповідності сучасним вимогам споживачів щодо якості та безпечності продукту. Враховуючи зміну споживчих уподобань та підвищений інтерес до здорового харчування, є необхідність у проведенні комплексного аналізу споживчих очікувань та сенсорних властивостей продуктів. Метою роботи було визначення основних факторів, що впливають на вибір споживачами яблучного соку, оцінка якості продукції п’яти провідних торговельних марок на українському ринку( «Наш сік», «Jaffa», «Galicia», «Rich» та «Biola»), а також розробка рекомендацій щодо удосконалення органолептичних показників для підвищення конкурентоспроможності продукції. На підставі розробленої анкети було проведено опитування з визначення споживацьких переваг та формування ринку соків. За результатами проведеного анкетування встановлено високу зацікавленість споживачів у нових видах сортових фруктових соків, що підкреслює важливість досліджень у цьому напрямку. Основні результати дослідження показали, що споживчим очікуванням на сьогоднішній день найбільш відповідає сік торговельної марки «Rich», зокрема за показниками смаку та аромату. Споживачі відзначили важливість натуральності продукції та відсутності штучних добавок, що підкреслює необхідність вдосконалення технологій виробництва для збереження натурального складу та смакових якостей. Розроблено рекомендації щодо покращення якості яблучного соку, які включають оптимізацію технологічних процесів, підвищення вмісту корисних речовин у кінцевому продукті та забезпечення відповідності споживчим очікуванням. Отримані результати можуть бути використані для підвищення конкурентоспроможності продукції на ринку та розширення асортименту фруктових соків з урахуванням сучасних тенденцій здорового харчування.

Посилання

Analysis of the juice market in Ukraine. (2021). Retrieved from https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-sokov-v-ukraine-2021-god

Angrainy, R., Fitri, L., Nova, S., Putri, M., & Khairiyyah, N. (2024). Effectiveness of consuming celery leaf juice in reducing high blood pressure in elderly. World Journal of Advanced Research and Reviews, 21(3), 146-149. Retrieved from https://mail.wjarr.com/sites/default/files/WJARR-2024-0711.pdf

Boyko, V., Kovalenko, Yu., & Krivoruchko, V. (2016). Development trends of the Ukrainian juice market. Accounting and finance of agriculture.

Drozdova, V. (2016). Analysis of the external environment of the juice production industry. Accounting and finance.

Ghanim, H., et al. (2010). Orange juice neutralizes the proinflammatory effect of a high-fat, high-carbohydrate meal and prevents endotoxin increase and Toll-like receptor expression. The American Journal of Clinical Nutrition, 91(4), 940-949. https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.28584

ISO 8586:2023 Sensory analysis – Selection and training of sensory assessors Access mode. Retrieved from https://www.iso.org/standard/76667.html.

Kaur, C., & Kapoor, H.C. (2001). Antioxidants in fruits and vegetables: The millennium's health. International Journal of Food Science and Technology, 36(7), 703-725. Retrieved from https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2001.00513.x.

Kudryk, M., & Steblina, K. (2011). Study of juices with pulp. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy.

Lawless, H. T., & Heymann, H. (2010). Sensory evaluation of food: principles and practices. Springer Science & Business Media.

Manoli, T. A., Kameneva, N. V., Vasylyk, O. V., & Barysheva, Y. O. (2024). Modern methods of sensory analysis. Odessa National Technological University.

Market of juices, smoothies and fruit puree in Ukraine: current situation. (b. d.). Market analysis. Retrieved from https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok-sokov-smuzi-i-fruktovogo-pyure-v-ukraine-tekushaya-situaciya

Meilgaard, M. C., Civille, G. V., & Carr, B. T. (2016). Sensory Evaluation Techniques. 5th Edition. CRC Press

Melnyk, I. (b. d.). Development trends of the Ukrainian juice market. Accounting and finance of agriculture: an educational portal. Retrieved from https://magazine.faaf.org.ua/tendencii-rozvitku-ukrainskogo-rinku-sokiv.html

New technology juices up the food industry. (b. d.). Latest breaking news available as free video on demand | Euronews. Retrieved from https://www.euronews.com/next/2018/02/05/new-technology-juices-up-the-food-industry

Novikova, N. V., & Protsenko, G. Y. (2024). Analysis of raw materials and development of apple jam with the addition of hazelnuts, cinnamon and lemon peel. Tavriyskyi naukovyi vestnik. Series: Technical Sciences, (2), 154-160.

O. B. Tkachenko, N. V. Kameneva, & T.A. Manoli (Eds). (2020). Basics of sensory analysis of food products. Odesa: Helvetica. Retrieved from https://card-file.ontu.edu.ua/items/1a13fd8a-c435-4104-ab5a-eca91a4fc44d

Prior, R.L., Wu, X., & Schaich, K. (2005). Standardized methods for the determination of antioxidant capacity and phenolics in foods and dietary supplements. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(10), 4290-4302. Retrieved from https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0502698

Sagaidak, I. S., & Kachur, I. V. (2023). Instrumental research methods and sensory analysis. State Tax University.

Storozhenko, D. S., Pinkevych, V. O., Novosel, O. M., & Novosel, E. N. (2018). Organic acids of domestic apple tree leaves of Williams Pride variety.

Technical standardization committee "Juices and juice-containing products" (TC 154). (b. d.). Canned food juices and juice products cocktails. General specifications (DSTU 8074:2015).

V. Neveu, J. Perez-Jiménez, F. Vos, V. Crespy, L. du Chaffaut, L. Mennen, C. Knox, R. Eisner, J. Cruz, D. Wishart, A. Scalbert, Phenol-Explorer: an online comprehensive database on polyphenol contents in foods, Database, Volume 2010, 2010, bap024, https://doi.org/10.1093/database/bap024

Vats, S., Kaushal, M., Vaidya, D., & Gupta, A. (2024). Stability of Sugarcane Juice with Blanching and Acidification: Biochemical Analysis, Sensory Evaluation and Storage Studies. Sugar Tech, 26(3), 657-667.

Vikul, S. I., Zhitkevich, A. O., & Kornetsova, K. P. (2020). 140242 Composition of ingredients for the preparation of green smoothie. Retrieved from content (ontu.edu.ua).

Завантаження

Опубліковано

2024-08-30

Номер

Розділ

Харчові технології

Як цитувати

Манолі, Т., Афанасьєва, Т., Василик, О., Мирошніченко, О., Баришев , О., & Баришева, Я. (2024). Методологія сенсорного аналізу в удосконаленні технології консервованих фруктових напоїв. Здоров’я людини і нації, 3, 94-107. https://doi.org/10.31548/humanhealth.3.2024.94

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають