ПЛАН НАССР ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ З М’ЯСА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПТИЦІ

Автор(и)

  • Тетяна Бровенко Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор

DOI:

https://doi.org/10.31548/humanhealth.1.2025.61

Ключові слова:

НАССР, контрольні критичні точки, натуральні м’ясні напівфабрикати

Анотація

Виробництво продукції із м’яса сільськогосподарської птиці вважається одним з найперспективніших аспектів гарантування продовольчої безпеки України. Розширення ринку харчової продукції спровокувало можливості виникнення проблем безпеки продуктів харчування, які можуть призвести до ризиків негативного впливу на здоров'я людини. Найбільш дієвим рішенням слід рахувати введення міжнародних стандартів, вимог до забезпечення безпеки харчових продуктів. Для отримання підприємствами України вагомих конкурентних переваг на ринку, їм слід впроваджувати передові методи та розробки по забезпеченню безпечності продуктів харчування.

Стаття спрямована на дослідження практичного застосування принципів HACCP при виробництві натуральних напівфабрикатів із м’яса сільськогосподарської птиці. Виробництво продукції найвищого ступеня ризику, до яких належать напівфабрикати з м’яса сільськогосподарської птиці, передбачає п’ять підготовчих етапів для розроблення й запровадження системи управління безпечністю харчових продуктів.

У статті здійснено опис кінцевого продукту, зокрема складові компоненти, фізико-хімічні характеристики (температуру тощо), методи обробки (охолодження), тип пакування, тривалість та умови зберігання, а також механізми дистрибуції. Розроблено блок-схему виробництва натуральних м’ясних напівфабрикатів з м’яса індика. Детально проаналізовано небезпечні фактори кожного технологічного етапу виробництва натуральних напівфабрикатів; використовуючи метод «дерево прийняття рішень» ідентифіковано контрольні критичні точки (ККТ) та здійснено оцінку плану НАССР та подано практичні рекомендації щодо коригувальних дій в ККТ під час виробництва натуральних напівфабрикатів із м’яса сільськогосподарської птиці.

Посилання

State Service of Ukraine on Food Safety and Consumer Protection - Development Strategy of the State Service of Ukraine on Food Safety and Consumer Protection. STATE SERVICE OF FOOD SAFETY AND CONSUMER PROTECTION. (2024) https://dpss.gov.ua/news/stratehiia-rozvytku-derzhprodspozhyvsluzhby-holovna-tema-zustrichi

Kolasińska D (2023). Ukraina z importera indyków stała się ich eksporterem. Czy stanowi dla Polski zagrożenie? topagrar.pl. https://www.topagrar.pl/produkcja-zwierzeca/ukraina-z-importera-indykow-stala-sie-ich-eksporterem-czy-stanowi-dla-polski-zagrozenie-2499220

Glevitzky, M., Glevitzky, I., Mucea-Ștef, P., Popa, M., Dumitrel, G.-A., & Vică, M. L. (2025). Integrated Risk Framework (IRF) – Interconnection of the Ishikawa Diagram with the Enhanced HACCP System in Risk Assessment for the Sustainable Food Industry. Sustainability, 17(2), 536. https://doi.org/10.3390/su17020536

Vasylenko G., Dorofeeva O., Holub B., Myronyuk G. (2011). A guide for small and medium-sized enterprises in the meat processing industry on the preparation and implementation of a food safety management system based on the HACCP concept. (Original published in 2011)

Yevlampiyeva, Y., Orynbekov D., Idyryshev B., Igenbayev A., Amirkhanov S., Shayakhmetova M. (2024). The effectiveness of implementing the HACCP system to ensure the quality of food products in regions with ecological problems. Frontiers in Sustainable Food Systems. https://doi.org/10.3389/fsufs.2024.1441479

Dima, A., Radu, E., & Dobrin, C. (2024). Exploring Key Barriers of HACCP Certification Adoption in the Meat Industry: A Decision-Making Trial and Evaluation Laboratory Approach. Foods, 13(9), 1303. https://doi.org/10.3390/foods13091303

Bal-Prylypko l., Antonenko, A., Tolok G., Brovenko T., Kryvoruchko M., & Gorkun a. (2024). Accreditation and prospects for the implementation of the HACCP system in food production. Measuring and computing devices in technological processes, (1), 111–116. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-16

On approval of the Requirements for the development, implementation and application of permanent procedures based on the principles of the Food Safety Management System (HACCP), Order of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine No. 590 (2015) (Ukraine). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text

On the basic principles and requirements for the safety and quality of food products. Official web portal of the Parliament of Ukraine. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр#Text (access date: 21.01.2025).

Iannetti, Luigi & Neri, Diana & Santarelli, Gino & Cotturone, Giuseppe & Vulpiani, Michele & Salini, Romolo & Antoci, Salvatore & Di Serafino, Gabriella & Giannatale, Elisabetta & Pomilio, Francesco & Messori, Stefano. (2019). Animal welfare and microbiological safety of poultry meat: Impact of different at-farm animal welfare levels on at-slaughterhouse Campylobacter and Salmonella contamination. Food Control. 109. 106921. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106921

Ishchenko, Yu. (2024). Improving the technology of poultry production in small and medium-sized enterprises based on the principles of the HACCP system. http://avianua.com http://avianua.com/index.php/statti-z-ptakhivnitstva/ tekhnologiya-ptakhivnitstva/ 54-robocha-prohrama-pnd-haccp (access date: 14.01.2025).

State Research Station of Poultry of the National Academy of Sciences of the Russian Federation. (2014). Poultry meat. General technical conditions. (DSTU 3143:2013).

Food Safety Handbook: A Practical Guide for Building a Robust Food Safety Management System. (2020). Washington, DC: World Bank. https://doi.org/10.1596/978-1-4648-1548-5

Tkachenko A. S., Basova Yu. O., Goryachova O. O. (2020). Implementation of the HACCP system for food market operators. Practical manual Poltava: PUET, 137

Symonova I., Galukh B., Drachuk U. and Basarab I. (2023). Improving the technology of marinated semi-finished poultry meat products. Scientific Bulletin of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology. Series: Food Technologies, 25 (99), 61-68. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9911

Завантаження

Опубліковано

2025-04-02

Номер

Розділ

Харчові технології

Як цитувати

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають