ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ БІЛОГО АМУРА (CTENOPHARYNGODON IDELLA) ЯК СИРОВИНИ ДЛЯ ПРОДУКТІВ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Автор(и)

  • Лі Сюй Bengbu University image/svg+xml Автор
  • Аліна Анатоліївна Менчинська Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml Автор

DOI:

https://doi.org/10.31548/humanhealth.4.2025.62

Ключові слова:

прісноводна риба, хімічний склад, вітаміни, мінерали, амінокислотний склад

Анотація

. У статті теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено доцільність використання білого амура (Ctenopharyngodon Idella) для виготовлення рибних продуктів здорового харчування. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю використання доступних джерел рибної сировини для виготовлення продуктів, що відповідають сучасним тенденціям ринку. Мета статті  - підтвердити харчові переваги білого амура, оцінити його потенціал застосування у розробці здорових продуктів харчування та надати рекомендації щодо високоцінного використання ресурсів прісноводних риб. У  статті розглянуто споживчі властивості, хімічний склад, біологічну цінність та корисні характеристики білого амура, як інгредієнта для здорового харчування. На основі аналізу літературних джерел встановлено, що білий амур багатий на білок високої біологічної цінності, має низький вміст насичених жирів та містить поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК), вітаміни, мінерали.  Результати досліджень органолептичних показників показали, що білий амур має ніжне м'ясо, мало міжм'язових кісток та легкий рибний запах, демонструє добру технологічну адаптацію та високий вихід їстівних частин. За результатами дослідження хімічного складу м'яса  білого амуру встановлено низький вміст жиру (0,96%), високий вміст білка (19,64%), високий вміст вологи (79,38%). Дослідження амінокислотного складу показали, що білок білого амуру не тільки повноцінний, але й має амінокислотний склад близький до ідеального для людського організму. Домінуючими амінокислотами є лізин, валін та гістидин. За результатами дослідження мінерального складу встановлено, що білий амур є джерелом кальцію, фосфору, калію, магнію, селену для організму людини. Системний аналіз результатів досліджень засвідчив, що регулярне споживання білого амуру допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань, покращує ліпідний обмін, підтримує нормальну масу тіла та рівень цукру в крові, а також позитивно впливає на імунну функцію, ріст і розвиток дітей та здоров'я зору у людей похилого віку.

Посилання

Bal, I. (2024). Nutritional value of clariid catfish in the conditions of aquaculture in Ukraine. Animal Science and Food Technology, 15(2), 23-37. https://doi.org/10.31548/animal.2.2024.23

Bertoni, C., Abodi, M., D’Oria, V., Milani, G. P., Agostoni, C., & Mazzocchi, A. (2023). Alpha‑linolenic acid and cardiovascular events: A narrative review. International Journal of Molecular Sciences, 24(18), 14319. https://doi.org/10.3390/ijms241814319

Calder, P. C. (2020). Nutrition, immunity and COVID-19. BMJ Nutrition, Prevention & Health, 3(1), 74–92. https://doi.org/10.1136/bmjnph-2020-000085

Cui, S., Yi, K., Wu, Y., Su, X., Xiang, Y., Yu, Y., Tang, M., Tong, X., Zaid, M., Jiang, Y., Zhao, Q., & Zhao, G. (2022). Fish consumption and risk of stroke in Chinese adults: A prospective cohort study in Shanghai, China. Nutrients, 14(20), 4239. https://doi.org/10.3390/nu14204239

Dong, M., Zhang, L., Wu, P., Feng, L., Jiang, W., Liu, Y., Kuang, S., Li, S., Mi, H., & Tang, L. (2022). Dietary protein levels changed the hardness of muscle by acting on muscle fiber growth and the metabolism of collagen in sub‑adult grass carp (Ctenopharyngodon idella). Journal of Animal Science and Biotechnology, 13, 109. https://doi.org/10.1186/s40104-022-00747-7

FAO. (2022). The State of World Fisheries and Aquaculture 2022. Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Holeček, M. (2020). Histidine in health and disease: Metabolism, physiological importance, and use as a supplement. Nutrients, 12(3), 848. https://doi.org/10.3390/nu12030848

Kaspy, M. S., Hannaian, S. J., Bell, Z. W., & Churchward‑Venne, T. A. (2024). The effects of branched‑chain amino acids on muscle protein synthesis, muscle protein breakdown and associated molecular signalling responses in humans: An update. Nutrition Research Reviews, 37(2), 273–286. https://doi.org/10.1017/S0954422423000197

Kovacik, A., Tvrda, E., Tomka, M., Revesz, N., Árvay, J., Fik, M., Harangozo, L., Hleba, L., Kovacikova, E., & Jambor, T. (2024/2025). Microelements, fatty acid profile, and selected biomarkers in grass carp — Composition study. (Preprint / In press)

Lise, C. C., Marques, C., Bonadimann, F. S., Pereira, E. A., & Mitterer‑Daltoé, M. L. (2021). Amino acid profile of food fishes with potential to diversify fish farming activity. Journal of Food Science and Technology, 58(1), 383–388. https://doi.org/10.1007/s13197-020-04747-1

Liu, Z., & Hua, J. (2024). Determination of the content of vitamins B1 and B12 in grass carp meat by HPLC-DAD method. Tongfang Knowledge Network, (20), 79–83. https://doi.org/10.15906/j.cnki.cn11-2975/s.20242020

Mohan, D., Mente, A., Dehghan, M., Rangarajan, S., O’Donnell, M., Hu, W., Dagenais, G., Wielgosz, A., Lear, S., Wei, L., Diaz, R., Avezum, Á., Lopez‑Jaramillo, P., Lanas, F., Swaminathan, S., Kaur, M., Vijayakumar, K., Viswanathan, V., Gupta, R., Szuba, A., Qian, Z., … Yusuf, S. (2021). Fish consumption and risk of cardiovascular disease or death: A pooled analysis of cohort studies from 58 countries. JAMA Internal Medicine, 181(7), 907–917. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2021.2016

Mohanty, B. P., Mahanty, A., Mitra, T., Karunakaran, D., & Sharma, A. P. (2021). Nutritional profile of fish and aquatic foods: A review. Reviews in Aquaculture, 13(1), 1–30. https://doi.org/10.1111/raq.12406

Öz­tekin, G., Yücel, I., & Başar, M. (2024). Comparison of proximate composition, amino acid and fatty acid profiles in wild, pond- and cage‑cultured longsnout catfish (Leiocassis longirostris). International Journal of Food Science & Technology, 47(8), 1772–1778. https://doi.org/10.1111/ijfs.17342

Pyz‑Łukasik, R., & Kowalczyk‑Pecka, D. (2017). Fatty acid profile of fat of grass carp, bighead carp, Siberian sturgeon, and Wels catfish. Journal of Food Quality, 2017, Article ID 5718125. https://doi.org/10.1155/2017/5718125

Pyz‑Łukasik, R., Chałabis‑Mazurek, A., & Gondek, M. (2020). Basic and functional nutrients in the muscles of fish: A review. International Journal of Food Properties, 23(1), 1941–1950. https://doi.org/10.1080/10942912.2020.1828457

Qiu, B., & Lin, Y. (2024). Nutritional analysis and evaluation of different muscle parts of cultured grass carp. Journal of Longyan University, 42(5), 75–81. https://doi.org/10.16813/j.cnki.cn35-1286/g4.2024.05.013

Shahidi, F., & Ambigaipalan, P. (2019). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annual Review of Food Science and Technology, 10, 345–381. https://doi.org/10.1146/annurev-food-032818-121106

Tran, N., Chu, L., & Pham, H. (2022). Freshwater aquaculture species as a source of functional food ingredients. Aquaculture Reports, 26, 101321. https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2022.101321

Wang, S., Liu, Y., Zhang, R., & Chen, Y. (2023). Nutrient composition and processing potential of freshwater fish species in modern aquaculture. Journal of Food Composition and Analysis, 118, 105238. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105238

Wang, X., Liu, G., Xie, S., Pan, L., & Tan, Q. (2022). Growth and meat quality of grass carp (Ctenopharyngodon idellus) responded to dietary protein (soybean meal) level through the muscle metabolism and gene expression of myosin heavy chains. Frontiers in Nutrition, 9, 833924. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.833924

Zhang, B., Xiong, K., Cai, J., & Ma, A. (2020). Fish consumption and coronary heart disease: A meta‑analysis. Nutrients, 12(8), 2278. https://doi.org/10.3390/nu12082278

Zhang, Q., Li, D., & Xu, Y. (2021). Lipid composition and fatty acid profile of grass carp (Ctenopharyngodon idella) under various feeding conditions. Aquaculture Nutrition, 27(1), 56–65. https://doi.org/10.1111/anu.13180

Zhou, X., Wang, P., & Jiang, G. (2020). Amino acid composition and protein quality evaluation of grass carp. Food Chemistry, 332, 127388. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127388

Завантаження

Опубліковано

2025-12-22

Номер

Розділ

Харчові технології

Як цитувати

Сюй , Л., & Менчинська , А. А. (2025). ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ БІЛОГО АМУРА (CTENOPHARYNGODON IDELLA) ЯК СИРОВИНИ ДЛЯ ПРОДУКТІВ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ. Здоров’я людини і нації, 3(4), 62-71. https://doi.org/10.31548/humanhealth.4.2025.62