Напої з використанням екстрактів лікарської рослинної сировини

Автор(и)

  • Марія Михайлівна Жеплінська Національний університет біоресурсів і природокористування Автор https://orcid.org/0000-0002-7286-3003
  • Михайло Михайлович Муштрук Національний університет біоресурсів і природокористування Автор https://orcid.org/0000-0002-3646-1226
  • Володимир Павлович Василів Національний університет біоресурсів і природокористування Автор https://orcid.org/0000-0002-2109-0522
  • Костянтин Володимирович Горенков Національний університет біоресурсів і природокористування Автор https://orcid.org/0009-0000-4404-9824

DOI:

https://doi.org/10.31548/humanhealth.1.2023.37

Ключові слова:

біологічно активні речовини, звіробій, подорожник, екстрагування, розчинні сухі речовини, мікроелементи

Анотація

У зв’язку з погіршенням стану здоров’я населення України першочерговим завданням має бути збагачення звичайного харчування продуктами функціонального призначення та додаванням натуральних біологічно активних добавок, що сприяють виведенню радіонуклідів, токсинів, нормалізації роботи систем організму та підвищенню імунітету. Тому дана робота присвячена дослідженню процесу екстрагування з лікарської рослинної сировини (подорожника та звіробою)  біологічно активних речовин з метою отримання екстрактів, на основі яких розроблено нові напої функціонального призначення. Для визначення вмісту розчинних сухих речовин користувалися рефрактометричним методом. Вміст мікроелементів визначали з використанням атомно-адсорбційного методу. Встановлено, що для суттєвого збільшення переходу біологічно активних речовин в екстракт необхідно досить тривалий час, а тривалість настоювання, що була нами взята, недостатня для вилучення з лікарської рослинної сировини великої кількості цінних компонентів. Тому досліджено найкращі параметри процесу екстрагування цінних компонентів з подорожника  та звіробою. Для подорожника отримані параметри повинні відповідати гідромодулю 3, температурі 60º С та тривалості екстрагування 35 хв., для звіробою - гідромодуль 3, температура процесу 70º С, тривалість екстрагування 35 хв. В отриманих екстрактах при різних температурах екстрагування визначили вміст розчинних сухих речовин та кількісний склад таких мікроелементів, як мідь, залізо, марганець та цинк. На основі отриманих результатів були розроблені нові напої з використанням традиційної української сировини яблук, моркви та столового буряка та співвідношення компонентів, що входять до складу напоїв «Натхнення» та «Натхнення плюс». Практична цінність роботи полягає у розробленні напоїв, що мають оздоровчо-профілактичні властивості і тому можуть використовуватися для вживання людьми різних вікових категорій для поповнення організму біологічно активними речовинами. Використання фруктозного сиропу замість цукрового сиропу дозволяє такі напої вживати також людям, що хворіють на цукровий діабет.

Посилання

Al-Snafi, A.E. (2020). Oils and fats contents of medicinal plants, as natural ingredients for many therapeutic purposes-A review. IOSR Journal of Pharmacy, 10 (7), 1-41.

Bezerra, I. C. F., Ramos, R. T. M., Ferreira, M. R. A. & Soares, L. A. L. (2018). Chromatographic profiles of extractives from leaves of Eugenia uniflora. Revista Brasileira de Farmacognosia, 28 (1), 92-101. doi.org/10.1016/j.bjp.2017.11.002

Bondarchuk, Z., Kurylenko, Yu., & Andronovych, G. (2022). The use of plant raw materials as a complex of biologically active substances for functional beverages. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2(6), 38-43. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.7

Godun, N. I., & Myzdrenko, O. M. (2021). Nutritional nutrition as one of the principles of a healthy lifestyle in the prevention of diseases of the 21st century civilization. Editorial board, 55-62.

Khokhlenkova, N. V. & Bezugliy, M. D. (2023). Research on the creation of a fermented beverage based on vegetable juices. The I International Scientific and Practical Conference «Modern methods for the development of science» (pp. 268-269). Israel: Haifa.

Koh, A. & Bäckhed, F. (2020). From association to causality: the role of the gut microbiota and its functional products on host metabolism. Molecular cell, 78.4, 584-596.

Kostenko, E.E., Butenko, E.N, Golubeva, M.A. & Arseneva L.U. (2018). Determining the microelement composition of poppy seeds using solid-phase spectrophotometry method. Eastern European Journal of Enterprise Technologies, 2, 11 (92), 23-28.

Kryvych, I.P., Chumak, Y.Yu. & Guseva H.M. (2021). Current state of health of the population of Ukraine. Environment and Health, 3(100), 4-12.

Laba, I.S. & Azarenko, Yu.M. (2020). The study of the chemical composition of medicinal plant raw materials, which is promising for the creation of dental drugs of hemostatic action. BBK, 57, 208.

Lyovkina, O. L. (2021). The modern opinion of an obstetrician-gynecologist on the peculiarities of the diet of pregnant women. Bulletin of Vinnytsia National Medical University, 25(1), 171-4.

Rudenko, B. A. (2022). Cranberry jam is enriched with pectin to remove heavy metals and radionuclides with a reduced glycemic index. Publishing House "Baltija Publishing".

Simakhina, G.O. & Naumenko, N.V. (2019). The feasibility of using medicinal herbs in the food industry. Academic notes of TNU named after V.I. Vernadskyi. Series: Technical sciences, 6,140-145.

Tourist and hotel-restaurant business in the period of crisis: problems of development and regulation: collective monograph /Edited by Dr. Econ. Sciences, Prof. Chepurdy L. M.; Cherkasy State Technological University, 2023, 306.

Tyshchenko, V.I. & Bozhko, N.V. (2023). Analysis of modern trends in the production of non-alcoholic beverages using non-traditional plant raw materials. Taurian Scientific Bulletin. Series: Technical Sciences, 1, 114-124.

Vitriak, O. P. & Tkachenko, L. V. (2023). Spicy and aromatic raw materials in the technology of healthy desserts and drinks. Publishing House “Baltija Publishing”.

Yushchenko, T. I. & Morozova, L. P. (2023). Quantitative determination of potassium ions by flame photometry in the medicinal preparation "Panangin". Vinnytsia National Medical University Bulletin, 2, 279-283. doi: 10.31393/reports-vnmedical-2023-27 (2)-17.

Zhang, J., Wen, C., Zhang, H., Duan, Y. & Ma, H. (2020). Recent advances in the extraction of biologically active compounds using subcritical water: a review. Trends in Food Science & Technology, 95, 183-195. doi.org/10.1016/j.tifs.2019.11.018

Zheplinska, M., Mushtruk, M., Shablii, L., Shynkaruk, V., Slobodyanyuk, N., Rudyk, Y., Chumachenko, I., Marchyshyna, Y., Omelian, A., & Kharsika, I. (2022). Development and shelf-life assessment of soft-drink with honey. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, 114–126. doi.org/10.5219/1738

Zheplinska, M., Mushtruk, M., Vasyliv, V., Kuts, A., Slobodyanyuk, N., Bal-Prylypko, L., Nikolaenko, M., Kokhan, O., Reznichenko, Y., & Salavor, O. (2021). The micronutrient profile of medicinal plant extracts. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 528–535. doi.org/10.5219/1553

Zhou, J., Liu, F. & Zhou, H. (2018). Understanding health food messages on Twitter for health literacy promotion. Perspectives in Public Health, 138(3), 173-179. doi:10.1177/1757913918760359

Завантаження

Опубліковано

2023-12-01

Номер

Розділ

Харчові технології

Як цитувати

Жеплінська, М. М., Муштрук, М. М. ., Василів, В. П., & Горенков, К. В. . (2023). Напої з використанням екстрактів лікарської рослинної сировини. Здоров’я людини і нації, 1, 37-48. https://doi.org/10.31548/humanhealth.1.2023.37