КОМПЛЕКСНА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ: СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ ПІДХІД

Автор(и)

  • Тетяна Вікторівна Бровенко Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml Автор
  • Юлія Володимирівна Слива Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml Автор
  • Олена Борисівна Любенок Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна" Автор
  • Ольга Леонідівна Литвиненко Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml Автор
  • Ірина Юріївна Сівова Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml Автор

DOI:

https://doi.org/10.31548/humanhealth.3.2025.49

Ключові слова:

гігієнічна практика, програми-передумови, методологія, документування, корми для тварин

Анотація

Забезпечення безпечності кормів для тварин у процесі їхнього обігу є критично важливою ланкою загальної системи управління безпечністю харчових продуктів. Корми, як перший елемент харчового ланцюга, безпосередньо впливають на якість продукції тваринного походження, що знаходить відображення у концептуальному гаслі «Корми − частина їжі».

З огляду на положення документу Комісії Codex Alimentarius CAC/RCP 1-1969 (Rev.4-2003), особливого значення набуває дотримання належної гігієнічної практики (GHP) на всіх етапах обігу кормів. На підприємствах, що займаються обігом кормів, кормових добавок та преміксів, реалізація вимог до санітарії, інфраструктури, транспортування та зберігання продукції, має вирішальне значення.

У статті проаналізовано і систематизовано елементи системи гігієнічної практики на підприємстві «СИМЕДІКА УА» у контексті стандартів безпечності кормів, а також виявлення ключових факторів ефективного управління ризиками контамінації. У дослідженні застосовано структурно-функціональний аналіз, метод моніторингу, а також графоаналітичні методи для візуалізації зонування потужностей та логістичних схем. Впроваджено комплекс заходів GMP, включаючи систему зонування території, кольорового зонування складських приміщень, технічне обслуговування інфраструктури, впровадження Стандартних операційних процедур (СОП), вимоги до особистої гігієни персоналу та відвідувачів. Особливу увагу приділено контролю транспорту перед завантаженням та розробці маршрутів логістики з урахуванням ризиків перехресного забруднення. Запропонована модель організації гігієнічної практики може бути застосована іншими суб’єктами господарювання у сфері обігу кормів для тварин. Досвід підприємства «СИМЕДІКА УА» є прикладом комплексного підходу до управління ризиками безпечності в рамках міжнародних стандартів ISO 22000:2018 та ДСТУ ISO/TS 22002-6:2016.

Посилання

Abdessater, M., Fayyad, F., Matta, J., & Karam, L. (2023). Assessment of prerequisite programs implementation at food packaging manufacturing companies and hygiene status of food packaging in a developing country: Cross-sectional study. Heliyon, 9(9), e19824.

https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e19824

British Standards Institution. (2011). Prerequisite programmes for food safety in the manufacture of food and feed for animals (PAS 222:2011).

C.A.F. de Oliveira, A.G. da Cruz, P. Tavolaro, C.H. Corassin (2025). Chapter 10 - Food safety: good manufacturing practices, sanitation standard operating procedures, hazard analysis, and critical control point. Antimicrobial food packaging (second edition). 163-173. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90747-7.00011-9.

Codex Alimentarius Commission. (2003). General principles of food hygiene: CAC/RCP 1-1969, Rev. 4 (2003). Rome, Italy: Food and Agriculture Organization of the United Nations & World Health Organization. https://www.fao.org/3/y1579e/y1579e03.htm

Codex Alimentarius Commission. (2004). Code of practice on good animal feeding (CAC/RCP 54-2004). Rome, Italy: Food and Agriculture Organization of the United Nations & World Health Organization. http://www.codexalimentarius.net/download/standards/10080/CXP_054e.pdf

Crivei, I.C. et al (2025). Advanced risk and hazard analysis in the egg sorting-packing units industry from supplier selection to delivery in chain stores under global food safety initiative integrated food safety programs. Heliyon,11(4), e42587 https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2025.e42587

Degtyarev M.O., Yatsenko I.V., Zheynova N.M., Degtyarev I.M. (2020). Analysis of risks in the production of food products. Digit Print.

FAMI-QS. (2014). European code of practice for feed additive and premixture operators (Version 5.1). Brussels, Belgium: FAMI-QS Asbl. http://www.fami-qs.org/documents/codeofpractice.pdf

Food and Agriculture Organization of the United Nations & World Health Organization. (2006). FAO/WHO guidance to governments on the application of HACCP in small and/or less-developed food businesses. Rome, Italy: FAO/WHO. https://www.fao.org/3/a-a0799e.pdf

Havilei, O. V., & Pankova, S. M. (2024). Chapter 12- Hidden food threat: research on the risks of using adulterated feed in poultry production and finding ways to overcome them. Responsible production and consumption: realization in new generations of food products . Baltija Publishing. 284–313. https://doi.org/10.30525/978-9934-26-445-0-12

International Organization for Standardization. (2009). ISO/TS 22002-1:2009 – Prerequisite programs on food safety – Part 1: Food manufacturing. Geneva, Switzerland: ISO. https://www.iso.org/standard/44001.html

International Organization for Standardization. (2018). ISO 22000:2018 – Food safety management systems – Requirements for any organization in the food chain. Geneva, Switzerland: ISO. https://www.iso.org/standard/65464.html

Owusu-Apenten, R., Vieira, E. (2023). Food safety management, GMP & HACCP. Elementary food science. Food science text series. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-65433-7_10

Reznichenko, V. P., & Kornicheva, H. I. (2024). Feed safety: quality control and standards in feed production. Taurian scientific herald, 2(136), 231–239. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.136.2.28

Ukraine. (2024). On safety and hygiene of feed: Law of Ukraine No. 2264-VIII. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2264-19#Text

Shpakovich V.I., Filonenko O.V., Brovenko T.V. (2023). Standard operating procedures as an element of the safety management system for compound feed production. Current issues of the present and post-war restoration of agriculture and ecology: expert and analytical components of the formation of the food strategy of Ukraine (p. 173).

https://nubip.edu.ua/Sites/default/files/u381/zbirnik.mat_.konf_ulyabp_2023.pdf

World Health Organization. (2020). Food safety: Key facts and approaches. Geneva, Switzerland: WHO. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety

Завантаження

Опубліковано

2025-09-29

Номер

Розділ

Харчові технології

Як цитувати

Бровенко, Т. В., Слива, Ю. В., Любенок, О. Б., Литвиненко, О. Л., & Сівова, І. Ю. (2025). КОМПЛЕКСНА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ: СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ ПІДХІД. Здоров’я людини і нації, 3(3), 49-62. https://doi.org/10.31548/humanhealth.3.2025.49

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають