Багатокритеріальний вибір вовчків-мішалок
DOI:
https://doi.org/10.31548/humanhealth.2.2023.56Ключові слова:
коефіцієнт енергоємності, коефіцієнт металоємності, багатокритеріальний аналіз, метод Парето, метод відстані до ціліАнотація
На якість готового ковбасного виробу впливає не тільки якість сировини, а й процес подрібнення м'яса та отримання високоякісного фаршу. Планування виробничих ліній в харчовій промисловості пов'язане з труднощами через необхідність обґрунтованого вибору правильного обладнання. Тому метою даної роботи є підвищення технологічної ефективності переробки м’яса шляхом визначення раціонального типу вовчка-мішалки методом багатокритеріального аналізу обладнання. На ринку вовчки-мішалки доступні в різній продуктивності з різними діаметрами решіток вовчків та ємкістю робочих камер мішалок. Для початкової оцінки технічної досконалості обладнання за його енергоємністю, було вибрано критерій пропускної енергоємності та енергоємність процесу перемішування. Для знаходження ефективних варіантів було застосовано принцип домінування за методом Парето. Для остаточної оцінки машин при багатокритеріальному аналізі використано метод відстані до цілі за коефіцієнтами енерго- та металоємності. Отримані значення пропускної енергоємності проаналізованих вовчків-мішалок змінюється в межах від 0,098 до 0,415 кВт/мм, тоді як енергоємність процесу перемішування змінюється в межах від 0,00314 до 0,01375 кВт/л. Значення коефіцієнта енергоємності змінюється в межах від 0,0031 до 0,011 (кВт·год)/кг, тоді як коефіцієнт металоємності змінюється в межах від 0,127 до 0,675 (кг·год)/кг. Отримані дані можна використовувати при проектних розрахунках аналогічного обладнання. Найближчим до ідеалізованого варіанту виявився вовчок-мішалка марки Combo Grind 1500/250 фірми GEA. Дана машина має особливу конструкцію, що відрізняє її від інших «класичних» схем виконання вовчків-мішалок.
Посилання
Bal-Prylypko, L.V., Nikolayenko, M.S., Cherednichenko, O.O., Danylenko, S.G., Stepasiuk, L.M., & Nazarenko, M.V. (2022). Actual problems of the meat processing industry and practical approaches to improving the recipes of sausage products. Food Resources, 10(19), 26-37. https://doi.org/10.31073/foodresources2022-19-03.
Gevko, I.B., Lyashuk, O.L., Lutsykiv, I.V., Plekan, U.M., Klendiy, V.M. (2021). Technical and economic substantiation of engineering solutions at service stations and ATP. Ternopil: Ivan Pulyuy TNTU.
Gunko, I.V., Galushchak, O.O., & Kravets, S.M. (2019). Analysis of technological systems. Justification of engineering solutions. Vinnytsia: VNAU.
Industrial catalog of EKOMEX [Electronic resource]. - Germany. (2023). – Access mode: https://ekomex.com.pl
Industrial catalog of GEA Convenience-Food Technologies [Electronic resource]. - The Netherlands. (2023). – Access mode: https://www.gea.com
Industrial catalog of Inotec GMBH [Electronic resource]. - Germany. (2023). – Access mode: https://www.handtmann.de
Industrial catalog of Karl Schnell GmbH & CO. KG [Electronic resource]. - Germany. (2023). – Access mode: https://www.karlschnell.de
Industrial catalog of MADO GmbH [Electronic resource]. - Germany. (2023). – Access mode: https://www.mado.de
Industrial catalog of Marel [Electronic resource]. Iceland. (2023). – Access mode: https://marel.com
Industrial catalog of Maschinenfabrik Laska GmbH [Electronic resource]. - Austria. (2023). – Access mode: https://www.laska.at
Industrial catalog of Maschinenfabrik Seydelmann KG [Electronic resource]. - Germany. (2023). – Access mode: https://www.seydelmann.com
Kovalenko, O., & Lysenko, G. (2018). Demand for meat and its consumption in the regions of Ukraine and in the world: current trends. Food Resources, 6(10), 131–141. https://doi.org/10.31073/foodresources2018-10-15.
Kryvoplias-Volodina, L., Gavva, O., & Derenivska, A. (2018). Optimization of the synthesis of packing machines by the efficiency criteria. Scientific Works of NUFT, 24(5), 115-123. DOI: 10.24263/2225-2924-2018-24-5-15.
Nekoz, O.I., & Batrachenko, O.V. (2014). Designing meat-cutting wolves. Cherkasy: ChDTU.
Vasylkov, V., Chepeliuk, O., & Chepeliuk, O. (2019). The multicriteria choice of burger forming machine. Scientific Works of NUFT, 25(1), 104-115. DOI: 10.24263/2225-2924-2019-25-1-12.
Vlasenko, I.G., & Semko, T.V. (2021). Meat processing industry of Ukraine: trends and prospects. Goods and markets, 4, 16-25. https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(40)02.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Здоров'я людини і нації

TЦя робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Усі матеріали розповсюджуються згідно з умовами міжнародної публічної ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International Public License, що дозволяє іншим поширювати статтю з визнанням авторства та першої публікації в цьому журналі.