Мінімізація втрат споживчої якості при зберіганні плодів вишні під час гідроохолодження та захисної композиції
DOI:
https://doi.org/10.31548/humanhealth.3.2024.59Ключові слова:
природні втрати, мікробіологічні захворювання, фізіологічні розлади, регресійна модель, критерій мінімізації, щодобові втрати плодівАнотація
Потреба в споживанні плодової продукції, зокрема черешні та вишні, в Україні щороку зростає. Це зумовлено національними традиціями, потребами стейкхолдерів та запитами населення на здорове харчування. Вишня — поживний плід, що в своєму складі має такі функціональне інгредієнти як: незамінні амінокислоти, вітаміни, мінеральні речовини, харчові волокна тощо. Нажаль, з точки зору тривалого зберігання плодів вони швидко втрачають свою якість та мають стислий період збору та переробки врожаю. Для збільшення терміну зберігання продукції доцільним є розробка та удосконалення методів зберігання та переробки плодів вишні. Оптимізація методів охолодження вишні перед зберіганням збільшує термін зберігання свіжих плодів та придатність їх споживання у свіжому стані. Удосконалення методів охолодження вишні буде сприяти збільшенню попиту на її плодів всіх зацікавлених сторін ринку Європи.
Мета досліджень полягала у встановленні оптимальної концентрації оцтової та молочної органічних кислот, що входять до складу захисної композиції для обробки плодів вишні і визначенні при зберіганні точки глобального оптимуму рівня щодобових втрат плодів вишні під час використання гідроохолодження.
Для встановлення ефективного способу охолодження визначали втрати плодів, що виникли за рахунок виникнення захворювань мікробіологічного походження та розладів фізіологічного характеру. В ході зберігання досліджено вплив концентрацій захисної композиції на показники втрати маси та середній рівень щодобових втрат плодів.
Проведено побудову регресійної моделі і визначено оптимальні значення показників за етапами: побудовано регресійну модель на основі експериментальних даних та визначено на основі моделі точку глобального оптимуму та побудовано довірчій інтервал для оптимуму.
За результатами досліджень найменший показник щодобових втрат плодів на рівні 0,117-0,121% зафіксовано при гідроохолодженні плодів вишні з застосуванням органічних композицій молочної та оцтової кислот у співвідношенні компонентів їх концентрацій 1,25–2,25:1,50–2,25 та 1,75-2,25% при кількості оцтової кислоти 1,25% - відповідно.
Проведення регресійного аналізу показало оптимальне значення середнього рівня щодобових втрат при зберіганні плодів вишні модельного сорту «Встрєча» - 0,106% при значенні факторів x1 (концентрація молочної кислоти)=2,217 та x2 (концентрація оцтової кислоти)=1,966.
Посилання
Agriopoulou, S., Stamatelopoulou, E., Sachadyn-Król, M., & Varzakas, T. (2020). Lactic Acid Bacteria as Antibacterial Agents to Extend the Shelf Life of Fresh and Minimally Processed Fruits and Vegetables: Quality and Safety Aspects. Microorganisms, 8, 952. https://doi.org/10.3390/microorganisms8060952.
Bahar, A., Dundar, O. (2001). The effects of hydrocooling and modified atmosphere packaging system on storage period and quality criteria of sweet cherry cv. Aksehir Napolyonu. Acta Horticulturae, 553, 615–616.
Berger, C. N., Sodha, S. V., Shaw, R. K., Griffin, P. M., Pink, D., Hand, P., & Frankel, G. (2010). Fresh fruit and vegetables as vehicles for the transmission of human pathogens. Environmental microbiology, 12(9), 2385–2397. http://doi.org/10.1111/j.1462-2920.2010.02297.x.
Blando, F., Dave Oomah, B. (2019). Sweet and Sour Cherries: Origin, Distribution, Nutritional Composition and Health Benefits. Trends in Food Science & Technology, 86, 517–529.
Børve, J., Stensvand, A. (2019). Postharvest fungal fruit decay in sweet cherry graded in water with low chlorine content. European Journal of Horticultural Science, 84(5), 274–281. https://doi.org/10.17660/eJHS.2019/84.5.3.
Cabañas, C. M., Hernández, A., Serradilla, M. J., Moraga, C., Martín, A., Córdoba, M. de G., & Ruiz‐Moyanom S. (2023). Improvement of shelf‐life of cherry (Prunus avium L.) by combined application of modified‐atmosphere packaging and antagonistic yeast for long‐distance export. Journal of the Science of Food and Agriculture, 103(9), 4592–4602. http://doi.org/10.1002/jsfa.12532.
Chailoo M. J., Asghari M. R. (2011). Hot water and chitosan treatment for the control of postharvest decay in sweet cherry (Prunus avium L.) cv. Napoleon (Napolyon). Journal of Stored Products and Postharvest Research, 2(7), 135–138.
Charlton, K., Kowal, P., Soriano, M. M., Williams, S., Banks, E., Vo, K., & Byles, J. (2014). Fruit and Vegetable Intake and Body Mass Index in a Large Sample of Middle-Aged Australian Men and Women. Nutrients, 6, 2305–2319. https://doi.org/10.3390/nu6062305.
Dubinina, A. A., Letuta, T. M., Novikova, V. V., Frolova, T. V. (2016). Current state of development of fruit and vegetable storage technologies. Molodyi vchenyi, 11(38), 23-29.
Ennab, H.A., El-Shemy, M.A., Alam-Eldein, S.M. (2020). Salicylic Acid and Putrescine to Reduce Post-Harvest Storage Problems and Maintain Quality of Murcott Mandarin Fruit. Agronomy, 10, 115. http://doi.org/10.3390/agronomy10010115.
Fresh cherries. (2017). DSTU 8325: 2015 from 01.07.2017. Kyiv, 2017.
Fresh cherries. (2017). DSTU 8153: 2015 from 01.07.2017. Kyiv, 2017.
Fruits and vegetables. Physical conditions of cold storage. Definition and measurement (ISO 2169-1981, IDT). (2004). DSTU ISO 2169:2003 from 01.07.2004. Kyiv, 2003.
Grippo, L., Sciandrone M. (2023). Introduction to Methods for Nonlinear Optimization. Pablisher: Springer Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-26790-1.
Hajilou, J., Fakhimrezaei, S. (2013). Effects of post-harvest calcium chloride or salicylic acid treatments on the shelf-life and quality of apricot fruit. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 88(5), 600–601. https://doi.org/10.1080/14620316.2013.11513012.
Hasan, M., Singh, Z., Shoaib Shoh, H., Kaur, J., Woodward, A., Afrifa-Yamoah, E., & Malik, A.U. (2023). Oxalic acid: A blooming organic acid for postharvest quality preservation of fresh fruit and vegetables. Postharvest Biology and Tehnology, 206, 112574. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2023.112574.
Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V., Priss, T., Herasko, & Т., Тymoshchuk, Т. (2021). Investigation into sugars accumulation in sweet cherry fruits under abiotic factors effects. Agronomy Research, 19(2), 444–457. http://doi.org/10.15159/ar.21.004.
Ivanova, І., Serdyuk, М., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Vorovka, M., Mrynskyi, I., & Adamovych, A. (2022). Studies of the impact of environmental conditions and varietal features of sweet cherry on the accumulation of vitamin C in fruits by using the regression analysis method. Acta agriculturae Slovenica, 118 (2), 1–12. http://dx.doi.org/10.14720/aas.2022.118.2.2404.
Ivanova, I., Serdyuk, M., Malkina, V., Tymoshchuk, T., Kotelnytska, A., & Moisiienko, V. (2021). The forecasting of polyphenolic substances in sweet cherry fruits under the impact of weather factors. Agraarteadus, 32(2), 239–250. http://doi.org/10.15159/jas.21.27.
Karoney, E. M., Molelekoa, T., Bill, M., Slyoum, N., & Kosten, L. (2024). Global research network analysis of fresh produce postharvest technology: Innovative trends for loss reduction. Postharvest Biology and Technology, 208, 112642. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2023.112642.
Lomeiko, O., Yefimenko, L., Tarasenko, V. (2019). Vacuum Cooling Technology for Pre-cooling of Cherry Fruits. Modern Development Paths of Agricultural Production, II, 281–289. http://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_29.
Mari, M., Gregori, R., Donati, I. (2004). Postharvest control of Monilinia laxa and Rhizopus stolonifer in stone fruit by peracetic acid. Postharvest Biology and Technology, 33 (3), 319–325. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2004.02.011.
Naichenko, V. M., Zamorska, I. L. (2010). Technology of storage and processing of fruits and vegetables. Uman: Sochinskyi.
Panda, A. & Amaratunga, D. (2019). Resilient cities. In B. J. Gerber, A-M. Esnard, B. Glavovic, C. Wamsler, O. Aginam, T. A. Birkland, T. Sim (Eds.), Oxford Encyclopedia of Natural Hazards Governance. Oxford University Press. https://doi.org/10.1093/acrefore/9780199389407.013.321.
Porat, R., Lichter, A., Terry, L.A., Harker, R., & Buzby, J. (2018). Postharvest losses of fruit and vegetables during retail and in consumers’ homes: Quantifications, causes, and means of prevention. Postharvest Biology and Technology, 139, 135–149. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2017.11.019.
Serdiuk, M. E., Priss, O. P., Haprindashvili, N. A., & Ivanova, I. Ye. (2020). Metody doslidzhennia plodoovochevoi ta yahidnoi produktsii. (Ch. 1). Melitopol : Liuks.
Serdyuk, M., Stepanenko, D., Priss, O., Kopylova, T., Gaprindashvili, N., Kulik, A., Atanasova, V., Kashkano, & M., Kozonova, J. (2017). Development of fruit diseases of microbial origin during storage at treatment with antioxidant compositions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11 (87)), 45–51. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.103858.
Serradilla, M., Martin, A., Hernandez, A., Seco de Herrera, S. (2012). Study of microbiological quality of “Ambrunes” sweet cherry during postharvest storage. Acta Horticulturae, 934, 401–404. https://doi.org/10.1760/ActaHortic.2012.934.51.
Shkinder-Barmina, A. M. (2014). Adaptive potential of cherry and duke varieties (Cerasus Vulgaris Mill.) in the southern steppe of Ukraine. Horticulture, 68, 80-84.
Smilanick, J. L., Aiyabei, J., Gabler, M. F., Doctor, J., Sorenson, D., & Mackey, B. (2002). Quantification of the toxicity of aqueous chlorine to spores of Penicillium digitatum and Geotrichum citri-aurantii. Plant Disease. 86, 509–514. https://doi.org/10.1094/PDIS.2002.86.5.509.
Тhompson, J. F., Mitchell, F. G., Kasmire, R. F. (2002). Cooling horticultural commodities. Postharvest technology of horticultural crops, 3311, 97–112.
Tijero, V., Teribia, N., Muñoz, P. Munné-Bosch, S. (2016). Implication of Abscisic Acid on Ripening and Quality in Sweet Cherries: Differential Effects during Pre- and Post-harvest. Frontiers in Plant Science, 7, 602. http://doi.org/10.3389/fpls.2016.00602.
Trusova, N. V., Hryvkivska, O. V., Yavorska, T. I., Prystemskyi, O. S., Kepko, & V. N., Prus, Y. O. (2020). Innovative development and competitiveness of agribusiness subjects in the system of ensuring of economic security of the regions of Ukraine. Rivista di Studi sulla Sostenibilita, 2, 141–156. https://doi.org/10.3280/RISS2020-002-S1011.
Ukrainets, A. I., Simakhina, H. O., Naumenko, N. V. (2018) Perspective technological processes for the production of new products and dietary supplements. Kyiv: NUFT.
Vasylyshyna, O. V. (2018). The influence of post-harvest treatment with salicylic acid solution on the quality of cherry fruit during storage. In Innovative technologies for growing, storing and processing horticultural and crop production (pp.36-37). Kyiv.
Vasylyshyna, O. V. (2019). Preservation of cherry fruit quality at temperatures close to freezing. In Import-substituting technologies for growing, storing and processing horticultural and crop production (pp.82-83). Uman: Uman National University of Horticulture.
Vasylyshyna, O. V. (2020). Innovative technologies for the post-harvest application of food coatings to preserve the quality of fruit and vegetable products. In Innovative technologies for growing, storing and processing horticultural and crop production (pp.99-100). Uman: Uman National University of Horticulture.
Vasylyshyna, O. V. (2020). Economic and biological evaluation of mid-season cherry varieties. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 112, 32-37.
Vasylyshyna, O. V. (2020). Establishing the relationship between the physicochemical parameters of cherry fruits during storage by the method of correlation pleiades. Visnyk of the Uman National University of Horticulture, 2, 72-78.
Viljevac-Vuletić, M., Dugalić, K., Mihaljević, I., Tomaš, V., Vuković, D., Zdunić, Z., Puškar, B., & Jurković, Z. (2017). Season, location and cultivar influence on bioactive compounds of sour cherry fruits. Plant, Soil and Environment, 63, 389–395. https://doi.org/10.17221/472/2017-PSE
Villavicencio, J. D., Zoffoli, J. P., Contreras, C. (2023). Postharvest prevalence of the herbaceous off-flavor in ‘Regina’ sweet cherry (Prunus avium L.) from central and southern Chilean producers. Acta Horticulturae, 71(1364), 369–374. http://doi.org/10.17660/ActaHortic.2023.1364.47.
Vinichenko, I. I., Trusova, N. V., Kurbatska, L. M., Polehenka, M. A., Oleksiuk V. O. (2020). Imperatives of quality insuring of the production cycle and effective functioning process of the enterprises of agro-product subcomplex of Ukraine. Journal of Advanced Research in Law and Economics, 50, 1462–1481. https://doi.org/10.14505/jarle.v11.4(50).43.
Zhi, H., Dong, Y. (2022). Evaluation of integrated ultrasound and CaCl2 in hydrocooling water on the quality of ‘Bing’, ‘Lapins’, and ‘Sweetheart’ cherries stored in modified atmosphere packaging. Scientia Horticulturae, 299, 111060. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2022.111060.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Здоров'я людини і нації

TЦя робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Усі матеріали розповсюджуються згідно з умовами міжнародної публічної ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International Public License, що дозволяє іншим поширювати статтю з визнанням авторства та першої публікації в цьому журналі.