Методи та засоби дослідження енергетичної цінності харчових продуктів

Автор(и)

  • Зінаїда Андріївна Бурова Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор https://orcid.org/0000-0002-4712-6298
  • Максим Миколайович Гудзенко Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор https://orcid.org/0000-0001-7959-3627
  • Леонід Йосипович Воробйов Інститут технічної теплофізики НАН України Автор https://orcid.org/0000-0001-7958-6996
  • Андрій Володимирович Макеєв Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор https://orcid.org/0009-0008-7425-1626

DOI:

https://doi.org/10.31548/humanhealth.2.2023.34

Ключові слова:

раціональне харчування, енергетична цінність, калорійність, калориметрія, бомбовий калориметр

Анотація

Раціональне харчування є основним фактором забезпечення оптимального фізичного та психічного здоров'я людини. Розроблення збалансованого раціону потребує достовірної інформації про харчову та енергетичну цінність сировини, напівфабрикатів і готових харчових продуктів та страв. Визначення енергетичної цінності харчових продуктів здійснюють декількома способами: хімічним, з урахуванням калорійності окремих складових, кількість яких потребує попереднього визначення, розрахунково-табличним за нормативно-технічними усередненими параметрами, та експериментальним методом прямої калориметрії.

В роботі показано, що експериментальні дослідження енергетичної цінності харчових продуктів можливо провести із застосуванням спеціалізованих калориметрів згоряння, призначених для вимірювання теплотворної здатності твердого, рідкого та газоподібного палива. Проаналізовано стандартну процедуру визначення теплоти згоряння палив та доведено доцільність її застосування для досліджень калорійності інших видів органічних речовин, зокрема, харчових продуктів. Розглянуто два основні види бомбових калориметрів згоряння, що застосовують для лабораторних досліджень в Україні – рідинний ентальпійний калориметр та більш сучасний анероїдний кондуктивний калориметр, описано їх конструктивні особливості та принцип дії, проаналізовано переваги та недоліки.

Проведено апробацію методики визначення енергетичної цінності продуктів на рідинному калориметрі на зразках ковбасних виробів, розроблених за експериментальною рецептурою. Результати досліджень, опрацьовані за авторським алгоритмом, показали адекватність отриманих значень калорійності в межах ±8-10% у порівнянні з відомими показниками. Слід зазначити, що процедура випробувань є досить складною, а кінцеві результати мають низьку точність через значні тепловтрати та дисипацію енергії. Проте, хоча рідинні калориметри вважаються морально та фізично застарілими, ці прилади можна рекомендувати для калориметричних досліджень продуктів та рецептур в умовах навчальних лабораторій.

Застосування безводного кондуктивного калориметра не потребує підготовки дистильованої води та підтримання сталих нормальних умов у лабораторному приміщенні, автоматизація процесів вимірювання й обробки результатів виключає можливі суб’єктивні помилки оператора. Результати досліджень практично чистого вуглеводу – цукру показали збіжність з довідковими даними у межах похибки вимірювання приладу ±3%. Прямі калориметричні дослідження на новітньому метрологічно атестованому анероїдному калориметрі згоряння дозволяють визначити енергетичні показники інноваційних харчових продуктів, розроблених за новими рецептурами чи з додаванням нетипових інгредієнтів, з високою точністю, що є незаперечною перевагою та необхідною умовою для наукових досліджень.

Посилання

Bal-Prylypko L.V., Slobodyaniuk N.M., Leonova B.I., & Kryzhova Y.P. (2016) Actual problems of the meat processing industry: Textbook. Kyiv. 569 p.

Bal-Prylypko, L., Tolok, H., Ni-kolaenko, M., Antonenko, A., & Brovenko, T. (2021). New grain con-centrates with increased biological val-ue in the structure of modern nutrition. Animal Science and Food Technology, 12(2), 5-13. https://doi.org/10.31548/animal2021.02.001

Beal, Ty, Morris, S. & Tu-milowicz, A. (2019). Global Patterns of Adolescent Fruit, Vegetable, Car-bonated Soft Drink, and Fast-Food Consumption: A Meta-Analysis of Global School-Based Student Health Surveys. Food and nutrition bulletin. 40. DOI: 10.1177/0379572119848287

Burova, Z., Ivanov, S., Roman, T., Vasyliv, V., Zheplinska, M., Mush-truk, M., Palamarchuk, I., Sarana, V., & Hudzenko, M. (2021). Examination of thermophysical characteristics of food products. Animal Science and Food Technology, 12(3), 18-35. https://doi.org/10.31548/animal2021.03.002

DSTU ISO 1928:2006 (ISO 1928:1995, IDT) SOLID MINERAL FUELS Determination of gross calorif-ic value by the bomb calorimetric method, and calculation of net calorific value.

FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO (2023). The State of Food Secu-rity and Nutrition in the World 2023. Urbanization, agrifood systems trans-formation and healthy diets across the rural–urban continuum. Rome, FAO. https://doi.org/10.4060/cc3017en

FDA. Food Labeling & Nutrition (2023) Available at https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition

Fedorov, V.G., Skarboviychuk, O.M., Kepko, O.I., & Kravchuk, P.O. (2014) Thermal characteristics of agri-culture products and materials: Refer-ence book. Uman: Uman National University of Horticulture Publishing Division.

Grygorieva, N., Tronko, M., Ko-valenko, V., Komisarenko, S., Tatar-chuk, T., Dedukh, N., Veliky, M., Strafun, S., Komisarenko, Y., Kalash-nikov, A., Orlenko, V., Pankiv, V., Shvets, O., Gogunska, I., & Regeda, S. (2023). Diagnosis, prevention, and treatment of vitamin D deficiency in adults: Ukrainian experts consensus statement. PAIN, JOINTS, SPINE, 13(2), 60–76. https://doi.org/10.22141/pjs.13.2.2023.368

Ivanov, S., Dekusha, O., Voro-biov, L., Dekusha, L., & Burova, Z. (2019) The Synchronous Thermal Analysis Cyber-Physical System for the Wet Materials Properties Study. 14th IEEE International Conference on Computer Sciences and Information Technologies (CSIT), vol. 2, pp. 197–200.

Jackson SE, Llewellyn CH, & Smith L. (2020) The obesity epidemic – Nature via nurture: A narrative re-view of high-income countries. SAGE Open Medicine. 8. DOI: 10.1177/2050312120918265

Kohler LN, Garcia DO, Harris RB, Oren E, Roe DJ, & Jacobs ET (2016). Adherence to Diet and Physi-cal Activity Cancer Prevention Guide-lines and Cancer Outcomes: A System-atic Review. Cancer Epidemiol Bi-omarkers Prev. 2016 Jul;25(7):1018-28. DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-16-0121

Law of Ukraine No. 1023-XII dated 12.05.1991. On the Protection of Consumer Rights. Available at https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#Text

Law of Ukraine No. 2639-VIII dated 06.12.2018 About information for consumers about food products. Available at https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/2639-19#Text

Nikodijevic CJ, Probst YC, Tan SY, & Neale EP. (2023) The Metabo-lizable Energy and Lipid Bioaccessibil-ity of Tree Nuts and Peanuts: A Sys-tematic Review with Narrative Synthe-sis of Human and In Vitro Studies. Adv Nutr. 2023 Jul;14(4):796-818. DOI: 10.1016/j.advnut.2023.03.006.

Patent for an invention 101716 UA IPC: (2013.01) G01K 17/00 G01N 25/26 (2006.01) Heat flow calo-rimeter. Dekusha L.V., Vorobyov L.Y., Hryshchenko T.G., Burova Z.A., Nazarenko O.O. Available at https://uapatents.com/8-101716-kalorimetr-teplovogo-potoku.html

Rational and safe nutrition as the basis of public health: study guide. Ed. Prof. A. G. Dyachenko. Sumy: Sumy State University, 2017.

Sarge, S.M., Höhne, Günther & Hemminger, W. (2014). Calorimetry: Fundamentals, Instrumentation and Applications. DOI: 10.1002/9783527649365

USDA. Human Nutrition and Food Safety (2023) Available at https://www.nal.usda.gov/human-nutrition-and-food-safety

Vasylenkov, V.E. & Gudzenko, M.N. (2020) Experimental determina-tion of the dose of energy received by seed material after irradiation by electric field. Science and Innovation, 16 (5), pp. 63-70. DOI: 10.15407/scine16.05.063

Vorobiov L.Y. Scientific and practical principles of conductive calo-rimetry. Manuscript. Thesis submitted to the degree of Doctor of Technical Sciences in specialty 05.11.04 Devices and methods of thermal quantities measurements. Institute of Engineering Thermophysics of NAS of Ukraine. Kyiv, 2018.

WHO. Healthy diet. Key facts. Fact Sheets. (2020) Available at https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Yue Huang, Jennifer L. Pomer-anz, & Sean B. Cash (2018) Effective National Menu Labeling Requires Ac-curacy and Enforcement. J Acad Nutr Diet. 2018 Jun;118(6):989-993. https://doi.org/10.1016/j.jand.2018.03.001

Zheplinska, M., & Vasyliv, V. (2021) Thermophysical properties of semi-finished products and food prod-ucts: Reference book.

В08 МА К – ELECTRONIC CALORIMETER. Available at https://etalonpribor.com.ua/v08-ma-k-kalorimetr-elektronnij.html

Завантаження

Опубліковано

2023-12-29

Номер

Розділ

Харчові технології

Як цитувати

Бурова, З. А., Гудзенко, М. М., Воробйов , Л. Й., & Макеєв, А. В. (2023). Методи та засоби дослідження енергетичної цінності харчових продуктів. Здоров’я людини і нації, 2, 34-55. https://doi.org/10.31548/humanhealth.2.2023.34