Інтегрована система управління технологічними процесами для ефективного та безпечного виробництва молочних продуктів з урахуванням ресурсозбереження
DOI:
https://doi.org/10.31548/humanhealth.1.2023.63Ключові слова:
безпечність, інтегрована система менеджменту, енергоменеджмент, система управління безпечністю харчових продуктів, ризики, небезпекиАнотація
Результати досліджень показали, що стандарти ISO 22000 та ISO 50001 є важливими стандартами систем менеджменту бізнесу, які не суперечать принципам організації та сприяють забезпеченню високої якості та безпечності харчових продуктів, а також дотриманню принципів енергетичного менеджменту, якщо вимоги цих стандартів повністю виконуються. Нові версії стандартів орієнтовані на процесний підхід як ключовому принципу для формування інтегрованих систем менеджменту. В статті наведено структуру стандартів у форматі циклу Демінга (PDCA - плануй, виконуй, перевіряй, дій), який дозволяє керувати процесами, визначати й поліпшувати їхні можливості. Тому стаття теоретично обґрунтовує і експериментально підтверджує концепцію системного підходу до управління безпечністю та якістю молочних продуктів, засновану на виявленні факторів впливу на різних етапах їхнього життєвого циклу, оптимізації параметрів виробництва, зберігання та реалізації продукції відповідно до вимог стандартів ДСТУ ISO 22000 і ДСТУ ISO 50001. У статті проведено аналіз і систематизацію матеріалів досліджень, включаючи критичний аналіз та статистичну обробку даних. Крім цього, була розроблена модель інтегрованої системи. Дослідження, що проводилися, мали велике практичне значення у впровадженні інтегрованої системи управління технологічними процесами для забезпечення ресурсозбереження та безпечності молочних продуктів. Ось кілька ключових аспектів, що підкреслюють їх важливість: ефективне використання ресурсів, підвищення якості продукції, покращення безпеки продукції, відповідність нормативним вимогам, сталість та екологічна відповідальність.
Впровадження інтегрованої системи управління технологічними процесами з метою ресурсозбереження та забезпечення безпечності молочних продуктів має значні практичні переваги для підприємств, споживачів та довкілля. Ці переваги виявляються в докорінному поліпшенні ефективності виробництва, зниженні витрат ресурсів, підвищенні якості та безпеки продукції, а також у збереженні природних ресурсів та зменшенні негативного впливу на навколишнє середовище.
Посилання
Antoniv, A. D., & Rozbytska, T. V. (2021). Analysis of hazardous factors related to foodstuffs in a retail establishment. Animal Science and Food Technology, 12(3). https://doi.org/10.31548/animal2021.03.008
Bal-Prylypko, L., Nikolaenko, M., Stepasyuk, L., Cherednichenko, O., Lialyk, A. (2022). Forecasting the sale price of pork in agricultural enterprises. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal 8(4), 170–187 https://doi.org/10.51599/are.2022.08.04.08
Can Saglam, Y., Yildiz Çankaya, S. Sezen, B. (2021). Proactive risk mitigation strategies and supply chain risk management performance: an empirical analysis for manufacturing firms in Turkey. Journal of Manufacturing Technology Management, 32(6), 1224-1244.
International Organization for Standardization. (2014). Sоcіal Accоuntabіlіty Іnternatіоnal (SAІ Standard No. SA 8000:2014).
International Organization for Standardization. (2015). Qualіty management systems – Requіrements (ІSО Standard No. 9001:2015).
International Organization for Standardization. (2018). Energy management systems – Requirements (ІSО Standard No. 50001:2018).
International Organization for Standardization. (2018). Food safety management systems — Requirements for any organization in the food chain (ISO Standard No. 22000:2018).
International Organization for Standardization. (2018). Guidelines for auditing management systems – Requіrements (ІSО Standard No. 19011:20018).
International Organization for Standardization. (2015). Envіrоnmental management systems – Requіrements (ІSО Standard No. 14001:2015).
ISO Guide 72:2001. Guidelines for the justification and development of management system standards – Requirements.
ІSО 31000: 2018 Risk management – Guidelines.
Kytaiev, A., Chala, N., & Androsov, Y. (2020). Failures of energy policy in Ukraine in the context of energy security priorities. Polityka Energetyczna – Energy Policy Journal, 23(3), 111–124. https://doi.org/10.33223/epj/127509
Medvedeva N., Sukhenko V., Levitskyi M., Sukhenko Yu. (2019). International standardisation and technical support of energy efficiency of enterprises. NUBiP of Ukraine, Kyiv.
Nikolaienko, M., Bal-Prylypko, L. (2020). Development of an integrated food quality management system. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences 14, 862–873. https://doi.org/10.5219/1434
Osei Tutu, B., & Anfu, P. O. (2019). Evaluation of the food safety and quality management systems of the cottage food manufacturing industry in Ghana. Food Control, 101, 24–28. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.02.028
Pereira, A., Leal, P., Silva, L., & Pena, A. (2022). Risk assessment of nickel through Portuguese homemade baby foods. Journal of Food Composition and Analysis, 114, 104855. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104855
Rogoskii, I., Mushtruk, M., Titova, L., Snezhko, O., Rogach, S., Blesnyuk, O., Rosamaha, Y., Zubok, T., Yeremenko, O., & Nadtochiy, O. (2020). Engineering management of starter cultures in the study of temperature of fermentation of sour-milk drink with apiproducts. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 1047–1054. https://doi.org/10.5219/1437
Rozbytska T.V. (2021) Development and implementation of an integrated management system of the technological process to ensure resource conservation and safety of dairy products. (Publication No.26.004.015) [Ph.d dissertation, NULES of Ukraine].
Samoilichenko, O., Priadko, O., Mokiichuk, V., Pashchenko, N., Bal-Prylypko, L., Slyva, Y., Tkachuk, V., Silonova, N., Nikolaienko, M., & Rozbytska, T. (2022). The impartiality of conformity assessment bodies is an integral component of the food safety management system. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, 765–776. https://doi.org/10.5219/1784
Stadnyk, I., Bodnarchuk, O., Kopylova, K., Petrov, P., Bal-Prylypko, L., & Narizhnyy, S. (2021). Modification of the properties of milk-fat emulsions with the phase structure of “oil in water” in the dependence on the mass part of the lipoid and the stabilizing systems. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 741–748. https://doi.org/10.5219/1389.
Yasnolob, I., Chayka, T., Gorb, O., et al. (2019). Using resource and energy-saving technologies in agricultural production as a direction of raising the energy efficiency of rural territories. Ukrainian Journal of Ecology, 9(1), 244-250.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Здоров'я людини і нації

TЦя робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Усі матеріали розповсюджуються згідно з умовами міжнародної публічної ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International Public License, що дозволяє іншим поширювати статтю з визнанням авторства та першої публікації в цьому журналі.