Європейський досвід здорового харчування: стратегії та практики
DOI:
https://doi.org/10.31548/humanhealth.1.2023.82Ключові слова:
здорове харчування, піраміди здорового харчування, збалансованість, харчові рекомендації, стратегії здорового харчуванняАнотація
У статті обґрунтовано доцільність вивчення європейського досвіду вирішення сучасних завдань здорового харчування. Проаналізовано різноманітні стратегії здорового харчування в європейських країнах: Фінляндії, Швейцарії, Іспанії, Німеччини. В рамках дослідження визначено, що кожна з країн має принципи та особливий досвід, які були сформовані певними історичними, традиційними та іншими особливостями. Графічну форму обрано для демонстрації рекомендації щодо здорового харчування для усіх верств населення. Моніторингом харчування населення країн Європи виокремлено типові для європейських країн індивідуальні особливості, що в свою чергу сформувало особливі піраміди харчування. Надано базові елементи трирівневої харчової піраміди Всесвітньої організації охорони здоров’я та застосовано рекомендації щодо зниження споживання жирів, та вільних цукрів, що містяться в раціонах харчування. Одним із основних фокусів роботи став аналіз особливостей формування харчових пірамід в провідних європейських країнах, описано унікальні характерні риси кожної з таких пірамід. Наведено ключові відмінності якісного наповнення рівнів пірамід різних країн та описано їх, зокрема, в контексті наданих Всесвітньою організацією охорони здоров’я рекомендацій щодо принципів здорового харчування. Проаналізовано досвід формування меню здорового харчування та інших аспектів функціонування європейських ресторанів, які позиціонують себе в сегменті здорового харчування за розробленими загальними та спеціальними критеріями. Розроблені авторські критерії дозволяють систематизовано та уніфіковано зробити порівняльний аналіз ключових аспектів та трендів здорового харчування сучасного населення через призму дослідження специфічних рис роботи європейських ресторанів здорового харчування. Встановлено, що під здоровим харчуванням європейськими закладами здебільшого розуміється вегетаріанство та веганство. Проведений аналіз закладів ресторанного господарства дозволив створити компонентний перелік складових здорового харчування для європейського населення.
Посилання
Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., Serra-Majem, L. (2011). Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition, 14(12A), 2274–2284. doi:10.1017/S1368980011002515
Bal-Prylypko, L. V. (2022). Quality and safety of products in domestic and foreign trade and trade entrepreneurship: modern vectors of development and prospects. Poltava: Astraya.
Brunner, L. (2022, January 30). Is the food pyramid still fit for purpose? Helsana. Retrieved July 23, 2023, from https://www.helsana.ch/en/blog/nutrition/balanced-nutrition/foodpyramid.html
Brych, V.V., Bilak-Lukyanchuk, V.Y., Weak G.O. (2020) Healthy nutrition: a сollection of materials for system workers of health care. Uzhhorod: UNU.
DGE-Ernährungsempfehlungen. (n.d.). DGE. Retrieved August 11, 2023, fromhttps://www.dge.de/gesunde-ernaehrung/dge-ernaehrungsempfehlungen/
Food-based dietary guidelines – Sweden (2023, September 6) from https://www.fao.org/nutrition/education/food-dietary-guidelines/regions /countries/
Gesundheitswissen. Retrieved March 14, 2023, from https://www.stiftung-gesundheitswissen.de /gesundes-leben/ernaehrunglebensweise/gesunde-ernaehrung-was-heisst-das-im-klartext
Gulich, M. P. (2011, May 16). Rational nutrition and a healthy lifestyle - are the main factors preservation of the health of the population. Problems of Senescence and Longevity, 20(2), 128–132. http://geront.kiev.ua/library/psid/2011-2.pdf#page=20
National Nutrition Council of Finland. (2019). Student meals benefiting health and communities. Helsinki : Finnish National Agency for Education.
Nikolayenko, M. (2019). Integrated system of product quality management and safety of meat processing enterprises: monograph. Kyiv: NUBiP of Ukraine.
Healthy diet. (2020, April 29). World Health Organization. Retrieved May 17, 2023, from https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
Nutrition Council and Finnish Institute for Health and Welfare. (2023).
Perepelytsya, V. V., & Brovenko , T. V. (2019, November 15). Trends of healthy nutrition in Europe. Entrepreneurship in the Field Services: Realities of Today and Prospects, 26–27. http://geront.kiev.ua/library/psid/2011-2.pdf#page=20
Peresichny, M. I., Karpenko, P. O., & Peresichna, S. M. (2011, May 16). The concept of student catering. Problems of Senescence and Longevity, 20(2), 177–188. http://geront.kiev.ua/library/psid/2011-2.pdf#page=20
Raikar, S. Pai (2023, December 22). Food pyramid. Encyclopedia Britannica. from https://www.britannica.com/science/food-pyramid sweden/en/
Telezhenko, L. M. (2018). Healthy nutrition: practical recommendations: monograph. Kherson: Oldi-plus.
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Здоров'я людини і нації

TЦя робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Усі матеріали розповсюджуються згідно з умовами міжнародної публічної ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International Public License, що дозволяє іншим поширювати статтю з визнанням авторства та першої публікації в цьому журналі.