ВПЛИВ СПОЖИВАННЯ ПРОБІОТИЧНОГО ЙОГУРТУ «КАРПАТСЬКИЙ» НА ІМУННИЙ ЗАХИСТ ВІД СЕЗОННИХ РЕСПІРАТОРНИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ

Автор(и)

  • Олег Швець Національний університет біоресурсів і природокористування України, 03041, вул. Героїв Оборони15, м. Київ, Україна Автор https://orcid.org/0000-0002-1434-4344
  • Лариса Баль-Прилипко Національний університет біоресурсів і природокористування України, 03041, вул. Героїв Оборони15, м. Київ, Україна Автор https://orcid.org/0000-0002-9489-8610
  • Олександр Мартинчук Національний університет біоресурсів і природокористування України, 03041, вул. Героїв Оборони15, м. Київ, Україна Автор https://orcid.org/0000-0002-8575-5589
  • Дмитро Савчук Національний університет біоресурсів і природокористування України, 03041, вул. Героїв Оборони15, м. Київ, Україна Автор https://orcid.org/0009-0006-5509-6371

DOI:

https://doi.org/10.31548/humanhealth.4.2024.56

Ключові слова:

пробіотики, йогурт, імунна система, респіраторні інфекції, сезонні вірусні інфекції, дієтичні добавки, підвищення імунітету, здорове харчування, профілактика захворювань

Анотація

У проведеному дослідженні вивчався вплив споживання йогурту «Карпатський» на імунний захист людини від сезонних респіраторних вірусних інфекцій. З огляду на зростаючу поширеність респіраторних інфекцій та зростаючу зацікавленість до застосування пробіотиків у якості засобів профілактики, наше дослідження мало на меті дослідити потенційні переваги споживання йогурту для імунної системи.

У дослідженні приймали участь 90 осіб віком від 18 до 65 років, які були розподілені на дослідну групу, зі щоденним споживанням йогурту «Карпатський» упродовж 12 тижнів, та контрольну групу, учасники якої споживали свій звичний щоденний набір харчових продуктів. Оцінювання результатів проводилось на підставі вивчення кількості випадків інфекцій верхніх дихальних шляхів, тривалості кожного епізоду захворювання, кількості та важкості симптомів.

Під час аналізу отриманої інформацію було встановлено достовірне зниження частоти, тривалості та тяжкості симптомів респіраторних інфекцій у тестовій групі порівняно з контрольною групою, що вказує на комплексний позитивний вплив компонентів йогурту «Карпатський», включно з пробіотичною складовою на імунний захист від сезонних інфекцій верхніх дихальних шляхів.

Отримані дані можуть бути використані для розробки профілактичних заходів для зменшення ризику сезонних респіраторних інфекцій шляхом споживання ферментованих продуктів із пробіотиками. Проведена робота відкриває перспективи для подальших досліджень, пов’язаних із вивченням довгострокових ефектів споживання пробіотичних продуктів на імунну систему та розширенням вибірки для підтвердження отриманих результатів на інших групах населення.

Посилання

Центр громадського здоров’я України. (2024). Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні. https://phc.org.ua.

Andersson, D., Balaban, N., Baquero, F., Courvalin, P., Glaser, P., Gophna, U., Kishony, R., Molin, S., Tønjum, T. (2020). Antibiotic resistance: Turning evolutionary principles into clinical reality. FEMS Microbiology Reviews, 44(2), 171-188. https://doi.org/10.1093/femsre/fuaa001

Avendaño Carvajal, L., & Perret Pérez, C. (2020). Epidemiology of respiratory infections. Pediatric Respiratory Diseases (с. 263-272). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-030-26961-6_28

Cevik, M., Kuppalli, K., Kindrachuk, J., & Peiris, M. (2020). Virology, transmission, and pathogenesis of SARS-CoV-2. BMJ, 371, m3862. https://doi.org/10.1136/bmj.m3862

Hao, Q., Dong, B., & Wu, T. (2015). Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews, (2), CD006895. https://doi.org/10.1002/14651858.CD006895.pub3

Sigurðardóttir, N., Nielsen, A., Munck, A., & Bjerrum, L. (2015). Appropriateness of antibiotic prescribing for upper respiratory tract infections in general practice: Comparison between Denmark and Iceland. Scandinavian Journal of Primary Health Care, 33(4), 269-274. https://doi.org/10.3109/02813432.2015.1102880

Woappi, Y., Gabani, P., Singh, A., & Singh, O. (2016). Antibiotrophs: The complexity of antibiotic-subsisting and antibiotic-resistant microorganisms. Critical Reviews in Microbiology, 42(1), 17–30. https://doi.org/10.3109/1040841X.2013.875982

World Health Organization. (2023). World health statistics 2023. https://cdn.who.int/media/docs/default-source/gho-documents/world-health-statistic-reports/2023/world-health-statistics-2023_20230519_.pdf

Zhao, Y., Dong, B. R., & Hao, Q. (2022). Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8), CD006895. https://doi.org/10.1002/14651858.CD006895.pub4

Foxman E. (2024). Colds: How to Prevent Them. Yale Medicine. https://www.yalemedicine.org/conditions/colds

Завантаження

Опубліковано

2024-12-13

Номер

Розділ

Громадське здоровꞌя

Як цитувати

Швець , О., Баль-Прилипко , Л., Мартинчук , О., & Савчук , Д. (2024). ВПЛИВ СПОЖИВАННЯ ПРОБІОТИЧНОГО ЙОГУРТУ «КАРПАТСЬКИЙ» НА ІМУННИЙ ЗАХИСТ ВІД СЕЗОННИХ РЕСПІРАТОРНИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ. Здоров’я людини і нації, 4, 56-68. https://doi.org/10.31548/humanhealth.4.2024.56

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають