АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ РИБНОГО РИНКУ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Олександр Андрощук Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор https://orcid.org/0009-0002-3713-5278
  • Наталія Голембовська Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор https://orcid.org/0000-0001-8159-4020

DOI:

https://doi.org/10.31548/humanhealth.1.2025.21

Ключові слова:

водні біоресурси, аквакультура, промислове рибальство, військова агресія, експорт, імпорт

Анотація

Рибна галузь є важливою складовою продовольчої безпеки держави, оскільки забезпечує населення білковими продуктами та підтримує розвиток харчової промисловості. Риба та рибні продукти є біологічно цінними, оскільки є джерелом легкозасвоюваних білків, незамінних жирних кислот, великої кількості макро- і мікроелементів, жиророзчинних вітамінів, що забезпечують метаболізм в організмі людини. В умовах воєнного стану та економічної нестабільності аналіз сучасного стану рибного ринку є критично важливим для оцінки ризиків та можливостей його відновлення. Метою статті є вивчення сучасного стану рибного ринку України, включаючи добування, імпорт, експорт та споживання риби, продукції з риби та водних біоресурсів. Матеріалом для дослідження були статистичні дані Державної служби статистики України, Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм, міжнародних організацій (FAO) з питань рибництва. Проведено системний аналіз обсягів промислового рибальства та аквакультури. У теперішній час (2023–2024 рр.) видобуток водних біоресурсів, хоча й має певну тенденцію до росту, однак залишається уп’ятеро нижчим, ніж у період до військової агресії рф (2010  2014 рр.). Дослідження обсягів вітчизняного виробництва риби, співвідношення імпорту та експорту риби та рибної продукції показало, що ринок України є цілковито імортозалежним. Зокрема, встановлено негативне сальдо торговельного балансу – обсяги імпорту у 2024 році становили 1089,7 млн дол. США, тоді як експорту – 56,7 млн дол. США. У 2024 році Україна переважно експортувала такі товарні позиції: філе рибне та інше м'ясо риб (28,7 %), готова або консервована риба, ікра (17,9 %) та молюски (10,7 %). Основу імпорту складають морські види риб, видобуток яких не здійснюється в рамках вітчизняного виробництва риби. Рівень споживання риби українцями нижчий порівнюючи з середньоєвропейським та має значні географічні коливання. Аналізуючи поточну ситуацію на вітчизняному рибному ринку можна дійти висновку, що рибна галузь України, хоч і зазнала суттєвих втрат унаслідок військової агресії, але поступово адаптується до нових умов та має перспективи розвитку.

Посилання

Bilousov, M., Aleynik, V., Chernenko, D., & Grigor’eva, L. (2023). Environmental legacy of Russia's aggression against Ukraine in 2022-2023 (applied and communicative aspects). Environmental and Radiation Safety. Ecological and radiation safety, 1(1), 12-18. https://doi.org/10.34132/ers.2023.01.01.02

BRDO. (2020). Green book "Analysis of the fishing industry in Ukraine". Retrieved from https://uifsa.ua/news/news-of-ukraine/green-book-analysis-of-the-fishing-industry-of-ukraine

DARG. (2025). Public report of the Head of the State Agency of Ukraine for the Development of Land Reclamation, Fisheries and Food Programs, Vladyslav Neveseli, for 2024. Retrieved from https://darg.gov.ua/_vidkriti_dani_0_1000_menu_0_1.html

Demyanenko, K. (2019). 80% of aquatic bioresources available for fishing in the Azov-Black Sea basin are resources of the Azov Sea. Retrieved from https://darg.gov.ua/index.php?lang_id=1.&content_id=9161&lp=115

FAO. (2023). Ukraine – Damages and losses in the aquaculture and fishery sectors: Report on the impact of the ongoing war, January 2023. Rome. https://doi.org/10.4060/cc4018en

FAO & WHO. (2024). Joint FAO/WHO Expert Consultation on the Risks and Benefits of Fish Consumption: Meeting report, Rome, 9–13 October 2023. Food Safety and Quality Series, No. 28. Rome. https://doi.org/10.4060/cd2394en

FAO. (2024). International markets for fisheries and aquaculture products – Fourth issue 2024, with January–June 2024 statistics.GLOBEFISH Highlights. (4-2024). https://doi.org/10.4060/cd3727en

Golembovska, N., & Lebska, T. (2014). Development of the fish products market in Ukraine. Food Industry of the Agricultural Industry, (4), 4-8.

Goncharova, O. V., & Melnichenko, S. G. (2024). Ecological station of water objectives in ukraine for the influstion of russian aggression. Water bioresources and aquaculture, 1(15). https://doi.org/10.32782/wba.2024.1.8

Kishchak, I. T., Korneva, N. O., & Novikov, O. E. (2014). Strategic imperatives for the development of the country's seafood complex. Bulletin of agrarian science of the Black Sea region, 3, 5-17.

Mikhalchishina, L., & Sinenok, I. (2020). Strategically direct development of aquaculture in Ukraine. Bioeconomy and agricultural business, 11(2), 72-85.

Ministry of Health of Ukraine. (2017). Recommendations for a healthy diet for adults. Retrieved from https://moz.gov.ua/uploads/ckeditor/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/01122017_Basic_Recommendations-1.pdf

OECD/FAO. (2024). OECD-FAO Agricultural Outlook 2024-2033, OECD Publishing, Paris/FAO, Rome, https://doi.org/10.1787/4c5d2cfb-en.

Polishuk, A., Shostya, A., Merzlov, S., Usenko, S., Leusky, M., Kuzmenko, L., & Ilchenko, M. (2024). The current state of fish farming in Ukraine and the development of the industry in Poltava region. Scientific Progress & Innovations, 27(1), 101-106. https://doi.org/10.31210/spi2024.27.01.17

State Statistics Service of Ukraine. (2022). Balances and consumption of the main food products by population of Ukraine. Retrieved from https://stat.gov.ua/uk/datasets/balansy-osnovnykh-produktiv-roslynnytstva-ta-tvarynnytstva-2

State Statistics Service of Ukraine. (2025). Retrieved from https://ukrstat.gov.ua

Trofymchuk, A. M., Hrynevych, N. E., Trofymchuk, M. I., Kunovsky, Y. V., Bondar, O. S., Tkachenko, O. V., & Savchuk, O. V. (2021). Current status and trends in the development of fish farming in Ukraine and the world. Technology of production and processing of animal products, (2(166)), 123-133. https://doi.org/10.33245/2310-9289-2021-166-2-123-133

Yemtsev, V., Slobodyanyuk, N., & Yemtseva, G. (2023). Problems of the functioning of the ribal state of Ukraine in the minds of vinny. Science and technology today, (13(27)). https://doi.org/10.52058/2786-6025-2023-13(27)-90-101%20

Завантаження

Опубліковано

2025-04-02

Номер

Розділ

Харчові технології

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають