ДОСЛІДЖЕННЯ ПЮРЕ З ЯГІД ЧОРНИЦІ ТА ТАКСИФОЛІНУ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА СОЄВОГО ЙОГУРТУ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

  • Ігор Устименко Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор https://orcid.org/0000-0003-0171-5780
  • Олександр Панасюк Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор https://orcid.org/0000-0001-6439-6604

DOI:

https://doi.org/10.31548/humanhealth.2.2025.47

Ключові слова:

ягідна сировина, антиоксиданти, ферментовані продукти, продукти альтернативні молочним, харчова цінність, біологічна цінність

Анотація

Харчові продукти альтернативні молочним є популярними серед населення як ті, що вироблені виключно з сировини рослинного походження. Використання функціональних сировини та інгредієнтів, зокрема, нетрадиційних, для виробництва нових видів соєвих йогуртів є актуальним завданням.

Метою роботи є дослідження хімічного, нутрієнтного складу пюре з ягід чорниці та антиоксидантної активності таксифоліну для подальшого їх використання в технології соєвого йогурту функціонального призначення.

Проведені експериментальні дослідження показали, що масова частка білків в пюре з ягід чорниці є вищою на 0,36 г, жирів на 0,27 г, вуглеводів на 0,5 г, вітаміну С на 7,7 мг, калію на 61 мг, кальцію на 5,4 мг, магнію на 5,6 мг, фосфору на 11 мг, ліноленової кислоти – на 0,16 г, лінолевої кислоти – на 0,12 г порівняно з масовими частками цих речовин у ягодах чорниці необроблених. Експериментально доведено, що таксифолін має підвищену антиоксидантну активність порівняно з найбільш класично використовуваними антиоксидантами, такими як кверцетином на 92,412,  вітаміном  С – на 101,062 та вітаміном Е – на 101,992. Отже, використання у складі соєвого йогурту пюре з ягід чорниці та таксифоліну дасть змогу отримати новий вид функціонального ферментованого альтернативного молочному продукту для покращення та підтримання здоров’я українців.

Завантаження

Опубліковано

2025-06-10

Номер

Розділ

Харчові технології

Як цитувати

Устименко, І., & Панасюк, О. (2025). ДОСЛІДЖЕННЯ ПЮРЕ З ЯГІД ЧОРНИЦІ ТА ТАКСИФОЛІНУ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА СОЄВОГО ЙОГУРТУ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Здоров’я людини і нації, 3(2), 47-56. https://doi.org/10.31548/humanhealth.2.2025.47

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають