ПІДХОДИ ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ У ЗАКЛАДАХ ХАРЧУВАННЯ

Автор(и)

  • Тетяна Бровенко Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор https://orcid.org/0000-0003-1552-2103
  • Лариса Семенюк Київський національний університет технологій та дизайну Автор https://orcid.org/0000-0001-8681-0060
  • Артем Удод Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор https://orcid.org/0009-0006-2033-4835
  • Олександр Вергелес Національний університет біоресурсів і природокористування України Автор https://orcid.org/0000-0003-0415-5264

DOI:

https://doi.org/10.31548/humanhealth.2.2025.66

Ключові слова:

міжнародні стандарти, НАССР, критичні точки контролю, заклади харчування

Анотація

Безпечність харчових продуктів є однією з найважливіших складових якості продукції закладів харчування. На основі теоретичного аналізу у сфері забезпечення якості та безпечності харчових продуктів у закладах харчування встановлено, що впровадження сучасних підходів до менеджменту, зокрема інтеграція міжнародних стандартів Codex Alimentarius та ISO 22000 :2018 у поєднанні з дотриманням принципів системи НАССР, є об’єктивною необхідністю. Такий підхід розглядається як ефективний механізм вирішення актуальних проблем якості та безпечності харчової продукції.

Стаття спрямована на дослідження практичних підходів до забезпечення якості і безпечності харчової продукції в закладах харчування. Визначено принципи HACCP в закладах харчування відповідно до міжнародних нормативних документів, зокрема Codex Alimentarius та стандартів, які гармонізовані з ним, зокрема ISO 22000 : 2018. У результаті проведеного аналізу визначено низку критичних точок контролю (КТК), що мають важливе значення для забезпечення безпечності харчових продуктів, зокрема приймання сировини, інгредієнтів, напівфабрикатів; зберігання продуктів у замороженому та охолодженому вигляді; терміни зберігання; пакування та холодне зберігання готового продукту. Для кожної КТК розроблені чіткі протоколи НАССР, встановлено критичні межі, періодичність моніторингу, а також коригувальні дії, які передбачають оперативну реакцію у випадках відхилення від критичних меж: повторне вимірювання, маркування продукції, списання, встановлення причин і заходи запобігання їхньому повторенню, інформування відповідальних осіб.

Завантаження

Опубліковано

2025-06-10

Номер

Розділ

Харчові технології

Як цитувати

Бровенко , Т., Семенюк , Л., Удод , А., & Вергелес , О. (2025). ПІДХОДИ ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ У ЗАКЛАДАХ ХАРЧУВАННЯ . Здоров’я людини і нації, 3(2), 66-80. https://doi.org/10.31548/humanhealth.2.2025.66

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають